Покажи филтъра
Скрий филтъра

Зимна Красавица

Публикувано от desi 29.05.2020 0 Коментари ЗА ЦВЕТЯТА И БИЖУТАТА,

Знаете ли кое е цветето в нашата колекция от сребърни бижута с истински цветя Зимна красавица?

Тези нежни розови листенца, запечатани в капчица смола, принадлежат на вечнозеления, нискорастящ храст Пирен или Ерика (Erica). Ние, българите, го наричаме Пирен, а Ерика е гръцкото му название, което означава "чупливи клони на растение".

Аз избирам да ви разказвам за него с народното му название - Пирен. Ако попитате Wikipedia, тя ще ви "каже", че съществуват стотици видове Пирен, с най-голямо разнообразие в Южна Африка. Цветовете на различните видове варират от бял до тъмночервен, почти черен. В ролята на най-обикновени ценители и почитатели на цветята, без дълбоки познания в областа на ботаниката, са ни познати най-общо розов и бял Пирен.

И ако си мислите, че не сте срещали Пирен, може би се лъжете. Сигурно дори сте получавали букет, в който е имало Пирен, защото цветарите често го използват като декорация, за да допълнят композицията си. В много обществени градинки и паркове има оформени алеи от Пирен, защото през зимата той е от малкото цъфтящи, студоустойчиви видове, с които да разкрасим сивия пейзаж. Цъфти от Ноември до Януари. Ето защо нашата колекция от сребърни бижута с истински Пирен се казва Зимна красавица.

Вероятно често сте минавали покрай Пирен, без да ви направи впечатление. Аз научих за това растение едва, когато започнах работата си в Бижуцвете и ми се наложи да се запозная с продуктите, които предлагаме. Ето кои са моите първи и случайни срещи с растението: открих го веднъж, пътувайки с метрото в София по работа - на метростанция "Стадион Васил Левски" (Ако не сте с кола, това е пътят към нашето магазинче БижуЦвете, което се намира над пл. "Журналист"). Втория път го видях, на семейна разходка в изоставената и обрасла вече с дива растителност, резиденция на Тодор Живков в гр. Банкя. Ако досега не сте го познавали, вероятно не сте го и забелязвали, както и аз.

С тази кратка статийка се надявам, че ще ви запозная визуално с това малко растение, а почитателите му могат да си го имат завинаги в бижу от колекцията Зимна красавица!

Заради нежните му и многобройни цветчета Пиренът стои прекрасно в капчица смола и сребърен обков, както са избрали да го изработват производителите - Shrieking Violet!

Подходящ подарък за всяка млада дама! Вие избирате вида и формата на подаръка от БижуЦвете - гривна, обици, медальон; кръг, овал, кръст, капка ... А ние ще го опаковаме в специална кутия за бижута, за да изненадате изискано Вашата дама!

Автор: Деси, Бижуцвете

Снимки: личен архив

 

Публикувай коментар