Покажи филтъра
Скрий филтъра

ГУСТАВ КЛИМТ

Публикувано от desi 13.08.2020 2 Коментари ВЕЛИКИТЕ ХУДОЖНИЦИ,

Чудили ли сте се кои са жената и мъжът от прочутата картина "Целувката" на Густав Климт? Имайте търпение да прочете текста, докато стигнете до историята за картината!

Густав Климт се ражда на 14 юли 1862 г. във Виена (9 години след рождението на Винсент ван Гог) в семейството на художника и гравьор Ернст Климт. Той е второто от седем деца – три момчета и четири момичета. Майката (Анна Климт) има желание, но не успява да се реализира като музикантка. По-голямата част от детството си Климт преживява в бедност, тъй като родителите му нямат постоянна работа. И тримата синове на Ернст Климт стават художници.

Животът на Климт няма драматични обрати (освен последователната загуба на баща си и брат си). Водил обикновен живот, посветен на живопистта и семейството. Единственото, за което бил обсъждан и порицаван от обществото е, че имал най-различни, краткотрайни любовници. До края на живота си (6 февруари 1918 г., на 55 години) не се е женил. Работи в дома си. Централна тема в картините му е женската красота, чието изобразяване било с неприкрита еротика и това предизвиквало скандали и възмущение.

"Златният период" на художника

Названието произхожда от позлатата, използвана в много от работите му, от „Дворецът на Атина“ (1898) и „Юдит“ (1901) до най-известната от този период – "Целувката" (1907 – 1908). „Златният период“ в творчеството на Климт е белязан от позитивната реакция на критиката и е най-успешният за художника.

Преди да създаде най-известното си произведение "Целувката", Климт е обсипан с критика за стенописите си върху тавана на една от залите в университета на Виена. Критиците ги определят като "порнография", защото изобразяват голи човешки тела, а според Климт са трактовка на науките философия, медицина и право.

И ако Ван Гог е живял в бедност от благосклонността на брат си и не е успял да продава картините си, то Густав е достатъчно известен, за да получава множество частни поръчки. Получил признанието на творец, той си избирал да изпълни само най-интересните.

Емблемата на Климт - "Целувката" ("Любовници")

"Целувката" не просто оборва негативните коментари на критиците, но добива световна популярност и се превръща в емблема на австрийския художник. Рисувана в началото на XX век, 1908 - 1909 г. Има и второ име - "Любовници", но всички приемат и използват първото. Платното е доста голямо, с форма на квадрат (180 х 180 см), изпълнено е с маслени бои и истински златни люспици. Позлатата в картините на Климт е вдъхновена от пътуване до Италия, което той предприема през 1903 година. Когато посещава Равена (град в източната част на Северна Италия), той вижда византийските мозайки в базиликата Сан Витале. Още преди да я завърши, Австрийската национална галерия я купува за рекордно висока цена и я излага в двореца Белведере, Виена (все още недовършена), където се намира и днес. Пожелаваме ви да имате възможност да я зърнете на живо!

Коя е двойката от интимната сцена, изобразена от Климт? Смята се, че моделите за тази картина са самият Климт и спътницата в живота му, модната дизайнерка Емили Фльоге, но няма доказателство или писмено свидетелство в подкрепа на това твърдение. Климт никога не се е женил, но в продължение на 27 години Емилия Луиза Фльоге е била неговата голяма любов, въпреки че се говорело за неговите многобройни любовници и дори незаконно родени деца.

Картината е толкова популярна, че краси не само нашите чадъри, чанти, калъфи за очила, шалове и пелерини за дъжд, а я виждаме и по всякакви предмети от бита - чаши, подноси, ..., бижута и др.

Свой собствен стил

През 1892 г. художникът изпада в депресия, когато непосредствено един след друг умират баща му и брат му. Финансовата издръжка на семейството останала в неговите ръце. Тогава, когато той носи финансова отговорност, мирогледът и възгледите му за живота се променят, което неминуемо се отразява и на картините му. За излизането от кризата му помогнала неговата муза - Емилия Фльоге, която била неотлъчно до него и благодарение на разходките им, ученето на френски заедно и нейното настояване той да продължи да рисува, Климт нарисувал доста нови картини.

През 1897 година, във Виена, Австрия Густав Климт заедно с още няколко известни по това време австрийски художници, скулптори и архитекти поставя началото на ново течение в изкуството известно като "виенски сецесион". Течението става израз на новото и модерното, в страна изключително консервативна и подвластна на традициите.

За Климт този нов подход е в използването на митологията и алегорията, за да завоалира дълбоко еротичната природа. Плоски изображения, нови сложни елементи, дръзки фигури, орнаменти, спирали, цветя, символизъм и геометрични фигури.

Веднага бихте разпознали почерка на Климт, защото е неповторим в използването на орнаменти.

Най-известни картини

Вече отделихме специално място на "Целувката", която всички познаваме. Кои са другите световно известни картини на Климт?

"Портрет на Адел Блох-Бауер I" (1907 г.) - Историята на картината, известна в цял свят като "Златната Адел“ или "австрийската Мона Лиза“, е почти невероятна - завладяваща и страстна, тя има сюжет, който не случайно продължава да вълнува десетлиетия наред. Поводът за създаването й, разбира се, е любовен. Музата, която стои пред статива на Климт е една от многобройните му любовници, а картината е поръчка от съпруга на красивата Адел. През 1904 г. собственикът на захарна фабрика Фердинанд Блох-Бауер разбира за изневярата на жена си. Цяла Виена говори за връзката на Адел и художника Густав Климт. Бунтар по дух, той намира неизчерпаем източник на вдъхновение в любовните дела и авантюрите му със собствените му модели са широко известни на цялото виенско общество. Съпругът на Адел обаче измисля доста странен начин, за да задоволи интереса на художника и му поръчва да създаде огромен портрет на жена му. Тайната идея на Фердинанд е била, че по този начин Климт ще се отегчи и в крайна сметка ще се откаже от авантюра, в която няма нищо забранено. Портретът преживява две световни войни и изправя на нокти Австрия срещу Америка в един съдебен процес за собствеността на произведението. В крайна сметка картината отлита за Америка и срещу 135 милиона долара остава и до момента притежание на Музея на австрийското и немското изкуство в Ню Йорк. Предложението да създаде портрет на Адел Климт приема с радост. Той работи 4 години, през което време създава около 100 скици, както и - в крайна сметка - “Златната Адел”. Междувременно обаче връзката между художника и неговия модел наистина е прекратена.

Ако сте запленени от историята на забранената любов и златните цветове на портрета на Адел, може да имате шал от естествена коприна на Von Lilienfeld, с тази прекрасна репродукция.

"Дървото на живота" (1909 г.) Поредица от три мозайки, създадени от Климт за поръчка от двореца "Пале" в Брюксел, Белгия. Мозайките са създадени в периода на късните творби на художника и изобразяват въртеливо Дърво на живота в центъра, стояща, женска фигура вляво и прегръщаща се двойка вдясно.

Дървото на живота е важен символ, използван в много теологии, философии и митологии. То е символ на връзката между небето, земята и подземния свят. Въртящите се клонове създават митичен символизъм за вечността на живота. Клоните се обръщат, завъртат, навиват, спират, дълги лози и крехки конци, израз на сложността на живота. С клоните си, достигащи до небето, дървото на живота се корени и в земята долу, създавайки връзката между двата елемента. Дървото на живота, илюстрирано от Климт, създава и друга връзка, с подземния свят, която означава крайния детерминизъм, управляващ всяко живо същество, което се ражда, расте и след това се завръща обратно в земята. Докато мнозина говорят за символа на единството в "Дървото на живота", има и други, които го смятат за израз на мъжкото и женското. Жената, изразена в картината, символизира храненето, грижата и растежа, докато мъжкият се изразява чрез използването на фалосът. От този различен съюз се ражда животът и дървото на живота.

Други казват, че картината символизира връзката между най-големите добродетели на човека, които са сила, мъдрост и красота. Дървото, достигащо до небето, е символ на постоянното желание на човека да стане повече, но неговите корени са все още свързани със земята.

В Бижуцвете ще откриете калъф за очила с мотив "Дървото на живота" на Густав Климт.

"Девицата" (1913 г.) - Вглеждаме се в платното и откриваме девица, заобиколена от 6 голи жени. Една от картините, които търпят безброй интерпретации, но сред най-разпространените спада тази, че творбата изобразява прехода от момиче в жена. "Девицата" заема специално място в творчеството на Климт. Тя има ключов мотив - връзката между красотата и преходността, младостта и смъртта, честването на младия живот и феномена на съществуването на жената. Момичето спи спокойно под одеяло, украсено с цветя и спирали. За Климт някой, който спи спокойно не е онтговорен за еротичните си желания. Затова изобразява невинна девица, държана в плен на нейните сладки и пищни мечти. “Девицата” е собственост на Националната галерия на Чехия в Прага.

"Даная" "Даная" (1908 г.) - Легендата за Даная е следната: “Аргоският цар Акризий – внук на Линкей, имал дъщеря – Даная, която се славела надалеч с неземната си красота. На Акризий оракулът му бил предсказал, че ще загине от ръката на Данаиния син. За да избегне тази участ, Акризий построил дълбоко под земята обширни покои от бронз и камък. В тях заключил дъщеря си Даная, за да не може никой да я види. Но великият Гръмовержец Зевс се влюбил в нея и успял да проникне в покоите й като златен дъжд. И така щерката на Акризий станала жена на царя на боговете и на хората. От брака им се родило прелестно момченце и майка му го кръстила Персей.” В началото на XX век легендата за Даная е била популярна тема сред художниците, символ на божествената любов. А “прочитът” на Климт, отразен в едноименната му картина, е един от най-чувствено-еротичните в изкуството изобщо.

"Трите възрасти на жената" - Още една емблема за творчеството на Климт. Завършена е през 1905, но показана за първи път пред публика през 1910 във Венеция, 2 години по-късно става притежание на Националната галерия за модерно изкуство в Рим, където може да бъде видяна и досега. В тази картина Климт поставя образите на жената през трите епохи от житейския път на човечеството. В творбата са представени три жени на различни възрастови етапи, символиращи цикъла на живота. Трите жени са в центъра на платното и са основна точка на работата. Цветовете са неутрални, със спокоен ефект. Най-младата фигура, дете, е свързана с младата жена, която е майка й. Изобразени са прилепнали една към друга, със затворени очи и овита около краката им синя тъкан. Младата жена има цветя около главата си, които представляват пролетта. Косата й е ярка, контрастираща с  тази на старата жена, която е отделена от другите две фигури. Главата й е обърната надолу и за разлика от другите два образа са показани и двата й крака, така че наблюдаващият да вижда грозотата на нейната епоха в цялост. Очевидни са и ефектите на старостта - увисналата й кожа, издут корем и изпъкнали вени.

Хареса ли ви разказът за един боготворящ женската природа, ВЕЛИК ХУДОЖНИК? Оставете коментар, въпрос или мнение!

Можеш да носиш най-хубавите произведения на изкуството, изобразени върху дамски аксесоари, вместо да висят на стената ти!

Автор: Бижуцвете

Източници:

Lifebites.bg: https://bit.ly/2Fp2lmz

Seen.bg: https://bit.ly/3fY1Fkw

National Gallery Prague, Czechia

Wikipedia: https://bit.ly/3amJC6F

други

2 Коментари

Живка Димитрова:
22.08.2020, 18:18:37
Отговор

За пръв път търговец представя с такъв пиетет стока! Възхитена съм! Успешен бизнес!

Елка:
30.05.2022, 23:02:38
Отговор

Какво отношение към изкуството, поздравления и успех ! Ще следя страницата.

Публикувай коментар