Покажи филтъра
Скрий филтъра

Не ме забравяй!

Публикувано от desi 12.04.2019 0 Коментари ЗА ЦВЕТЯТА И БИЖУТАТА,

Незабравката е цвете с богата, чувствена символика на любовта и спомена за нея след раздяла. С цвета на небесната шир създава чувството за безкрайност, за нещо съкровено и тайно.

Да подариш незабравка в бижу на любимата е знак за постоянство и клетва в любов. Незабравката е обещание за вечен спомен при раздяла: "Не ме забравяй!". Ние, от Бижуцвете, се гордеем, че предлагаме неувяхващ израз на обичта (към любимата, майката, дъщерята, приятелката...), благодарение на технологията за запечатване на цветята с акрилна смола в бижута. Когато подарявате бижу с цвете, знайте, че то освен красотата си, носи и скрито значение. Поднасяйки подаръка си, разкажете за символиката на незабравката, а дори и някоя легенда от миналото за нея:

Различните народи разказват легенди за незабравките, но всички те са свързани с верността и скъпите спомени.  Това прелестно цвете, растящо по влажните места, е наричано на латински “Myosotis sylvatica”. Всички легенди за произхода му  неизменно говорят за това, че то е символ на паметта за другия, когато настъпи раздялата на влюбените.
Освен това нейният небесносин цвят символизира безкрайното пространство, обиталище на безсмъртните души и напомня за Бога.

"Една от първите легенди се появила в Древна Елада. Тя разказва за двойката влюбени - пастира Ликас и неговата възлюбена Егле, които заедно пасели козите по живописните брегове на река Алфей. Сякаш нищо не можело да помрачи тяхното щастие, но веднъж Ликас трябвало да се раздели със своята любима, а тя - дълбоко развълнувана и в неведние за по-нататъшната им съдба, не могла да  сдържи сълзите си.  Паднали на земята, те се превръщали в малки небесно сини като очите й цветчета.  Ликас ги набрал и ги  взел със себе си, за да запази спомена за своята любима.

Още една легенда за незабравката разказва за това, че богинята Флора, раздавайки имена на различните растения, подминала едно скромно синьо цвете и зад гърба си чула тих гласец "Не ме забравяй!" Флора го загледала и го нарекла незабравка, дарявайки му способността да навява на хората спомени.

През Средновековието цветето се асоциирало с идеята за Бог. Често се срещали дърворезби на божието око, обкръжено с венец от незабравки с надпис “Помнете за мен”. 
    Според други, първият, придал определен символичен смисъл на незабравката, е мъж от рода на Плантагенетите, който се влюбил в съпругата на Херцога на Бретан. Като знак на любовта си той подарявал незабравки.
      Друг благородник – лорд Скелс, зет на Хенри IV, победил в турнир достоен враг - рицар от Бургундия. Победата му била ознаменувана със златна огърлица, украсена със сини незабравки от емайл – като памет за проявената храброст.

В миналото вярвали, че сок от незабравки придава твърдост на стоманата и затова потапяли нажежените до червено остриета на оръжията си в течността. Казват, че по такъв начин били изковавани знаменитите дамаски кинжали  и сабите от Толедо."

Легенди за незабравката от blog.bg

Дамите от Бижуцвете
 

Публикувай коментар