Покажи филтъра
Скрий филтъра

Зимна Красавица

Публикувано от desi 29.05.2020 0 Коментари ЗА ЦВЕТЯТА И БИЖУТАТА,

Знаете ли кое е цветето в нашата колекция от сребърни бижута с истински цветя Зимна красавица?

Тези нежни розови листенца, запечатани в капчица смола, принадлежат на вечнозеления, нискорастящ храст Пирен или Ерика (Erica). Ние, българите, го наричаме Пирен, а Ерика е гръцкото му название, което означава "чупливи клони на растение". В природата съществува голямо разнообразие от видове Пирен, най-голямо, от които се намира в Южна Африка. Цветовете на различните видове варират от бял до тъмночервен, почти черен. Ние, в ролята на обикновени ценители и почитатели на цветята, без познания в областта на ботаниката, познаваме най-общо бял и розов Пирен.

И ако си мислите, че не сте срещали Пирен, може би се лъжете. Сигурно дори сте получавали букет, в който са се подавали стръкчета от него, защото цветарите често го използват в декорирането на букети, за да допълнят композицията си. В много обществени градини и паркове има оформени алеи от Пирен, защото през зимата той е от малкото цъфтящи, студоустойчиви видове, с които да разкрасим сивия пейзаж. Цъфти от Ноември до Януари. Ето защо нашата колекция от сребърни бижута с истински Пирен се казва Зимна красавица.

Вероятно често сте минавали покрай Пирен, без да ви направи впечатление. Аз научих за това растение едва, когато започнах работата си в Бижуцвете и ми се наложи да се запозная с цветята в нашите колекции. Моите първи и случайни срещи с растението: открих го веднъж, пътувайки с метрото в София до стария адрес на магазинчето ни БижуЦвете , близо до метростанция "Стадион Васил Левски". Интересно колко пъти съм минавала покрай алеите с розов Пирен, без да подозирам, че това малко цвете е в основата на нашите сребърни бижута от колекция Зимна красавица. Втория път също се натъкнах случайно на него, по време на семейна разходка в изоставената и обрасла вече с дива растителност, резиденция на Тодор Живков в гр. Банкя. Забележително как се променя погледа ни над заобикалящия ни свят, когато имаме знанието да го видим. Ако досега не сте го познавали, вероятно не сте го и забелязвали, както мен. По-късно срещнах Пирен дори в книга, която четох: "Коледна тайна" на Карън Суон. От нея научих, че шотландските полета са осеяни с Пирен и той заема важно място в бита на шотландците, защото използват растението за украса на всеки техен празник, дори в сватбените букети на булките.

Надявам се, че успях да ви запозная визуално с това малко растение, а почитателите му могат да си го имат завинаги в бижу от колекцията Зимна красавица!

Заради нежните му и многобройни цветчета Пиренът стои прекрасно в капчица смола и сребърен обков, както са избрали да го изработват производителите - Shrieking Violet!

Подходящ подарък за всяка млада дама! Вие избирате вида и формата на подаръка от БижуЦвете - гривна, обици, медальон; кръг, овал, кръст, капка ... А ние ще го опаковаме в специална кутия за бижута, за да изненадате изискано Вашата дама!

Автор: Деси, Бижуцвете

Снимки: личен архив

 

Публикувай коментар