Покажи филтъра
Скрий филтъра

Легенда за мака

Публикувано от desi 04.06.2019 0 Коментари ЗА ЦВЕТЯТА И БИЖУТАТА,

Как се е появил макът на земята? Една легенда, избрана измежду многобройните разкази, достигнали до нас.

Първо да помечтаем! За почервенелите планински хълмове и полета през юни, които ни приветстват да се "гмурнем" в тях, да тичаме и танцуваме свободолюбиви под яркото лятно слънце сред дивите макове! Като дете обичах да разтварям зелените пъпки на мака, за да проверя какъв цвят ще цъфне по-късно. :) Разпуквах пъпките с малките си пръсти, колкото да надникна вътре, без да нараня растението. И знаете ли?! Откривах различни цветове: бяло, бледожълто, светлорозово. Може би това са нюансите, през които преминава растежа и оформянето на пъпката, която после ще разцъфне в прекрасен, ярко червен мак!  Аленочервените му цветове, напомнящи за приказна красота, неувяхваща младост и женско очарование са изобразявани на множество предмети от бита - порцелан, тапети, дамаски, ... В БИЖУЦВЕТЕ ще го намерите по ЧАНТИ, ШАЛОВЕ, ЧАДЪРИ, ПЕЛЕРИНИ ЗА ДЪЖД и в сребърните ни БИЖУТА С ИСТИНСКИ ЦВЕТЯ.

Като повечето неща в живота, и макът си има своята "тъмна страна". Защо го свързваме с мрака и смъртта? Посветен е на всички лунни и нощни божества. Цветът му се асоциира с кръвта. Съществуват много легенди, но аз избрах да ви разкажа тази:

"Когато Бог създал земята, всички животни, създания и растения били щастливи, освен Нощта. Без значение как се опитвала да прогони своя дълбок мрак - било с помощта на звездите или блещукащите светулки, тя все не можела да разкрие цялата прелест на природата... Това я натъжавало, подтискало... и в тъгата си тя отблъсквала всички от себе си. Тогава Господ се смилил над нейното страдание и създал Съня, илюзиите и мечтите, които били желани гости в хладните прегръдки на Нощта.
С времето обаче в хората се пробудили и мрачни страсти... Всяка вечер в съзнанието на един мъж се появявал сън, в който той убива брат си. Това мрачно видение обсебило човека и той извършил непростимия грях. Тогава Сънят в гнева си, че са опорочили чистата му природа, забил своя вълшебен жезъл в земята, а Нощта му вдъхнала живот. Жезълът пуснал корени, раззеленил се и се превърнал в мак."

Това са само предания и легенди, в които Вие избирате дали да вярвате.

За мен макът е любимо полско цвете, което ми носи радост да го гледам, а и да го "нося" в бижу или друг аксесоар. Изящната пасторална картина на Клод Моне е пренесена върху чантите, шаловете и чадърите, които предлагаме в БИЖУЦВЕТЕ. Ето малко история около тази известна картина:

"В периода 1871-1878 г. Моне живее в Аржантьой, близо до Париж. Там той създава някои от най-известните си творби. Сред тях е и „Поле с макове в Аржантьой“. Картината е нарисувана през 1873 г. На нея Клод Моне изобразява първата си съпруга Камил и сина си. На върха на хълма Моне рисува още двама души и свързва всичките четири фигури, които едва се виждат в тревата."

Деси от Бижуцвете

Етикети: мак

Публикувай коментар